Излет корисника на Мокру Гору

13 септембра 2016
1991

15 корисника Центра за социјални рад Пожега, у организацији Сретена Глиберића, који је родом Мокрогорац, посетило је Мокру Гору.

Циљ излета био је да се испуне програмске активности корисницима кроз презентацију краја.

Корисници су посетили Дрвенград, Шарганску осмицу…

 

Приликом смештаја Миладина 13. јула 2016. у дом Центра за социјални рад у Пожегу, Марина Миркић, руководилац дома, изразила је жељу да са групом смештених старих лица у дом посети Парк природе  “Мокру Гору” јер би за њих био прави доживљај којима би ова посета остала у трајном сећању. Сретен је обећао да ће им он организовати посету и бити домаћин који ће их упознати са Музејско-туристичком железницом – путовање возом, са Туристичким комплексом уз реку Камишину, лепотама Мокре Горе и организоваће посету Дрвенграду на брду Мећавник.

 

Миладин је изненада умро 17. августа 2016.  и браћа Сретен и Радован отишли су у дом Центра за социјални рад у Пожегу 18. августа да се договоре о преузимању посмртних остатака брата Миладина. Том  приликом  Сретен и Радован су потврдили Марини Миркић да остају при датом обећању да организују посету Мокрој Гори, без обзира што им је брат умро и више није корисник овога дома.

 

У договору са Марином Миркић, Сретен је сачинио  предлог Плана посете Парку природе “Мокра Гора” за 12. септембар 2016. и послао га имејлом седмог септембра. Предложени план је прихваћен без икаквих измена. Текст Плана посете се даје интегрално.

 

 

ПЛАН ПОСЕТЕ  ПАРКУ ПРИРОДЕ “МОКРА ГОРА”

 

Посета Парку природе „Мокра Гора” планирана је за 12.09.2016. године према плану:

Полазак из улице Болничке бб  у  8,30 часова са доласком у Мокру Гору најдаље до 10,00 часова;

10,30 – 13,00 часова

Обилазак Музејско-туристичке железнице “Шарганска осмица” са возом “Носталгија”, који полази са станице Мокра Гора (полазна станица) у 10,30 часова и саобраћа до станице Шарган Витаси (крајња станица) и повратак у станицу Мокра Гора у 13,00 часова.

13,15 – 14,15 часова

Ручак за посетиоце  у ресторану станице Мокра Гора.

14,15 – 15,00 часова

Обилазак Туристичког комплекса уз реку Камишину (Клуб завичајног удружења Мокрогораца, лековита Бела вода, црква Светог Јована Крститеља, мала железница ширине колосека 600 mm).

15,15 до 16,15 часова

Посета Дрвенграду на брду Мећавник, филмског редитеља Емира Кустурице.

 Повратак за Пожегу после посете Дрвенграду.

Домаћин гостима из Пожеге биће Сретен Глибетић, Мокрогорац, који ће пратити госте и упознавати их са занимљивим техничким карактеристикама Музејско-туристичке железнице “Шарганска осмица” и са природним лепотама Мокре Горе.

Дана 12. септембра у посету је дошло 12 старих лица, две медицинске сестре и Марина Миркић, руководилац дома. Посета је протекла по плану и према исказаном расположењу сви су били одушевљени овом посетом што су потврдили појединачно уз захвалност домаћину Сретену приликом повратка за Пожегу.

 

Сретен је био дирнут пажњом Марине Миркић, која је донела букет свежег цвећа кога је положила на Миладинов гроб и запалила свећу.

 

Браћа Сретен и Радован из хуманих разлога организовали су за ову групу бесплатан превоз возом у свечаним путничким колима “салон”, скроман ручак и посету Дрвенграду. Центар за социјални рад имао је практично само трошкове превоза од Пожеге до Мокре Горе и назад. На овај начин браћа Миладинова одужила су се Дому где је био смештен, а старим лицима пружио незабораван доживљај да се сећају Мокре Горе и хуманости  Сретена и Радована, Миладинове браће.